Seniorenkonvent Leuven (SK-Leuven)

Uit Academia Studentica Wiki - nl
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het Seniorenkonvent Leuven (SK-Leuven) is de koepel van Vlaamse regionale jongensstudentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven). Tegenwoordig staan de clubs ook open voor hogeschoolstudenten.


Seniorenkonvent Leuven (SK-Leuven)
Schild SK Leuven.
Info:
Naam: Seniorenkonvent Leuven
Afkorting: SK Leuven
Oprichting: 19 November 1929
1944
Oprichter(s): 1929: Mon de Goeyse
1944: Daniël Noyez
Ontbinding: 1942
Kleuren:
Black-Yellow-Cyan (Gold).png
Zwart-Geel-Cyaan met Gouden percussie.
Locatie: Leuven, België
Bar: Ambiorix
Oude Markt 3
3000 Leuven
Facebook: https://www.fb.com/skleuven/
Website: https://quaevoluptas.wordpress.com/
E-mail: seniorenkonvent@gmail.com


Over

Het Seniorenkonvent (SK) werd op 19 november 1929 door Dr. Mon De Goeyse opgericht, in aanwezigheid van de senioren van het KVHV, de vijf gouwgilden en de 27 toen bestaande gewestelijke clubs.

De doelstelling van het SK was om in het verenigingsleven een studentikoze stijl en tucht te scheppen als reactie tegen het toen fel in opspraak geraakte clubleven. De Goeyse verwoorde het als volgt:

De bevoegdheid van het S.K. strekt zich uit over de administratieve aangelegenheden m.b.T. club- en gildeleven nl. wat betreft het eenmaken van de inwendige en uitwendige organisatie ervan, het inrichten van archief en museum en het naar buiten bekend maken van het Leuvens studentikoos leven... (pers, film, radio, T.V.!)

Gegroeid uit de administratieve indeling van het K.V.H.V. erkent het S.K. de hiërarchische leiding van het hoofdbestuur van het Verbond.


— Dr. Mon De Goeyse, Ons Leven


Volgens de KVHV Codex strekt het SK zich een drievoudig doel:

  • Het bevorderen van solidariteit en onderlinge vriendschap;
  • De studenten helpen zich een wellevendheid eigen te maken, aangepast aan de Nederlandse cultuur;
  • Het kweken van een geesty van zelftucht naast gehoorzaamheid aan de leiding.

Dit alles trachten zij te bereiken door erover te waken dat de onderscheiden verenigingen zich zo veel mogelijk houden aan de door henzelf onderling aangenomen normen en vormen, door het geven van modelclubs, het houden van conventen, etc.

Het SK verwoordt het zelf als volgt:

Dit lichaam, samengesteld uit de Verbondspraeses, de gildevoorzitters en de clubpraesides, stelde zich ten doel, onder het gezag van het Verbondsbestuur, te ijveren voor een stijlvol gezelschapsleven en het studentikoze bestanddeel in het Verbondsleven op een ordelijke, gelijkvormige en kleurige wijze te organiseren. Traditie, stijl, tucht en levenslange kameraadschap zouden de pijlers zijn van een vernieuwd clubleven.


De Besluiten van het Seniorenkonvent verschenen voor het eerst in Ons Leven in 1930 en werden als appendix opgenomen in het studentenliederenboek dat door het KVHV-Leuven uitgegeven werd in 1931. In hetzelfde jaar werden deze Besluiten (de kern van de latere Clubcodex) door het Hoofdbestuur van het Algemeen Vlaamsch Hoogstudentenverbond (AVHV) van toepasssing verklaard voor al de aangesloten takken; behalve Leuven ook Brussel, Gent en Kuregem.

De Clubcodex werd voor het eerst uitgegeven door het KVHV-Leuven in januari 1935. In november van hetzelfde jaar verscheen een voor het Seniorenkonvent Ghendt (SK Ghendt) aangepaste tekst.

Het SK wordt voorgezeten door een Senior Seniorum (SS) en het heeft een dagelijks bestuur, samengesteld uit (oud-)presides van de verschillende clubs. De jure vormt het SK samen met het Meisjesseniorenkonvent Leuven (MSK-Leuven), die de meisjesstudentenclubs overkoepelt, de studentikoze pijler van het KVHV-Leuven, waarvan de Senior Seniorum van het SK van rechtswege ook vice-praeses is.

Geschiedenis

Sinds 1875 ontstonden er te Leuven een groot aantal clubs die zich op basis van regionale herkomst identificeerden. Elke club had zijn eigen tradities en gebruiken en ook qua attributen waren er onderling grote verschillen. Aan het einde van de jaren twintig ontstond er enige malaise door een gebrek aan orde en tucht. De voorstelling dat “de clubs niet meer waren dan een hoop wezens die ordeloos zaten te zuipen, balken, roepen en tieren” is evenwel een stevige overdrijving. De meeste leiders en zelfs de meerderheid van de studenten waren het er echter over eens dat er iets moest veranderen in de studentenwereld.

Als heelmiddel zochten o.a. Willem Melis en Paul Lebeau inspiratie in het Duitse studentenleven. Zij vonden dit enerzijds in het historische voorbeeld van K.A.V. Lovania, een vereniging die reeds rond de eeuwwisseling in Leuven bestaan had, en anderzijds in het Allgemeine Deutsche Bier-Comment, een geheel van voorschriften betreffende orde en tucht binnen de club.

Een aantal van deze regels werd al min of meer op dezelfde manier toegepast in verschillende clubs. De algemene verspreiding kwam er echter pas nadat Mon De Goeyse zijn schouders zette onder de schepping en verspreiding van een eigen Vlaams Bier-Comment. Hij bundelde de verschillende voorstellen en ideeën en maakte gebruik van Ons Leven om ze te verspreiden binnen de Leuvense studentenwereld zodat ze geen droge theorie bleven maar een breder draagvlak kregen. Als stichter van Bezem Lovania Brussel greep hij bovendien de kans om de praktische haalbaarheid na te gaan bij een club die (nog) niet geplaagd werd door vastgeroeste gewoonten en tradities.

De nieuwe modelclub was een succes en op dinsdag 19 november 1929 kwamen de praesides van de kleurdragende verenigingen (het KVHV-Leuven, de vijf gildepresides en de presides van de 27 toen bestaande regionale clubs) boven het studentencafé Chicago samen om het Seniorenkonvent op te richten. Het Seniorenkonvent werd de stimulator van studentikoze stijl en legde de clubtradities vast in standregelen.

Een eerste probleem waren de linten en de kleuren die de clubs droegen. Meerdere clubs deelden dezelfde kleuren zodat in onderling overleg enkele kleine aanpassingen doorgevoerd werden zodat minstens alle clubs binnen eenzelfde gilde verschillende kleuren kregen. Ook het dragen van de linten werd geregeld. De commilitones dragen een smal lint over de rechterschouder en de schachten dragen hetzelfde lint over de linkerschouder. De senior zou een breed lint dragen met de kleuren van de club of de gilde en daarop het clubschild.

Er werd eveneens beslist om het dragen van de bierpetjes voor alle clubs in te voeren. Die bierpetjes worden op de kruin van het hoofd gedragen, de rand bestaat uit de drie kleurstroken van de club en op een bodem in de hoofdkleur wordt de Zirkel in goud of zilver geborduurd. KVHC Lovania en KVHC Sinjoria zouden de eerste clubs geweest zijn die het bierpetjes invoerden. Het studentenjargon werd in die periode grondig vernieuwd. Daar waar men het vroeger had over voorzitters, hoofdmannen of dekens was er nu sprake van een senior of Praeses. De leden van de club werden niet langer makkers of kameraden genoemd maar wel commitatores en vanaf 1935 werd dit lichtelijk vervormd tot het momenteel nog steeds gebruikelijke commilitones. Het gebruik van een Zirkel werd veralgemeend en bestaat nog steeds uit de beginletters van de woorden Vivat Crescat Floreat en de benaming van de club.

De Besluiten van het Seniorenkonvent verschenen voor het eerst in Ons Leven in 1930, waarna ze een jaar later als appendix werden opgenomen in het studentenliederboek van het KVHV-Leuven. Later werden alle regels samengevat in een Clubcodex, die in 1935 voor het eerst verscheen en sinds 1956 als groene en later blauwe bladzijden werd opgenomen in de Studentencodex van het KVHV Leuven.

Na de Tweede Wereldoorlog werden er nieuwe regionale clubs toegelaten tot het Seniorenkonvent. In de jaren zestig werden Reuzegom en Semini ook aanvaard als nieuwe leden, alhoewel ze oorspronkelijk geen regionale clubs waren, maar clubs van mensen die op hetzelfde college gezeten hadden. Bij het begin van de jaren zestig echter bracht de democratisering van het onderwijs ware aardverschuivingen teweeg in het studentenleven: de grotere aantallen studenten leidden tot een nijpend tekort aan koten en bovendien zorgde de nieuwe studentenmassa ook voor een nieuwe mentaliteit waar individualisme en opportunisme hoogtij vieren. Er was ook de groeiende invloed van de faculteitskringen, plus een slechte reputatie van de "traditionalisten" met hun petten en linten en cantussen. Hierdoor vertegenwoordigden de clubs ook niet langer een substantieel deel van het studentenleven. Waar vroeger een groot deel van de studenten zowel lid waren van hun regionale club, hun provinciale gilde en het Verbond, dook dit aantal snel onder de 10% van het totale studentenaantal in Leuven. Bovendien kwamen er alsmaar meer vrouwen bij en een tiental SK-clubs was gedurende de jaren zestig en 70 gemengd. De verminderde aantrekkingskracht zorgde ervoor dat bijna een derde van de clubs er het bijltje bij neerlegde in deze periode. Eenmaal bemoeide het SK zich met politiek: het nam deel aan de betogingen in de jaren zestig tegen de Franstalige aanwezigheid in Leuven en in oktober 1967 zette het SK onder leiding van Jozef Dauwe met steun van de beheerraad van het KVHVde progressieve Verbondspraeses Paul Goossens af.

Vele clubs werden in de jaren 80, toen het traditionele studentenleven een heropleving kende, heropgericht. Rond 1990 waren er zo'n 1000 studenten lid van regionale clubs in Leuven. Sinds 1993 ressorteert de Leuvense Studentenfanfare, die tot dan een apart onderdeel van het KVHV-Leuven was, onder het SK.

Van het begin van de twintigste eeuw tot de jaren zestig trokken de studenten net voor de examens naar de abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo voor zomerfeesten. Ook organiseerde het Seniorenkonvent tussen 1951 en 1986 jaarlijks een carnavalstoet. De zomerfeesten werden in de jaren 80 vervangen door studentenfeesten in de binnenstad. Sinds 1975 organiseerde het KVHV-Leuven in samenwerking met het Seniorenkonvent een studentenzangfeest in de grote aula van het Maria Theresiacollege. Deze traditie bleef tot het jaar 2000 bestaan. Er werden af en toe ook speciale activiteiten georganiseerd, zoals uitstappen naar de luchtmachtbasis van Bevekom, een vliegtuigcantus, ...

In 1997 kreeg het SK een vrouwelijke evenknie in het Meisjesseniorenkonvent, dat de meisjesstudentenclubs in Leuven overkoepelt. Bij de millenniumwisseling bleek dat de interesse in het clubleven weer serieus aan het afnemen was. Een substantieel aantal clubs verdween in de eerste jaren van de nieuwe eeuw; de Limburgse Gilde werd bijvoorbeeld gedecimeerd tot één club. Het aantal SK-studenten zakte onder de 200. Toch trok het SK vanaf 2003 terug naar Vlierbeek om de zomerfeesten opnieuw te organiseren. Van 2004 tot eind 2007 hadden het SK en het MSK ook een elektronisch krantje: Ons Leuven @ den Toog. In november 2006 verscheen er een lustrumboek over de geschiedenis van het Leuvense studentenleven en het Seniorenkonvent. Stilaan begon het studentenleven te herleven en een aantal regionale clubs werd dan ook heropgericht.

Aangesloten clubs

Antwerpse Gilde

De Antwerpse Gilde werd in Maart 1885 opgericht door Adolf Pauwels, Emile Schiltz and Raphaël Verhulst en overkoepelt de Antwerpse clubs van het SK Leuven. In de jaren '60 en '70 accepteerden ze ook vrouwelijke studenten als lid.

Brabantse Gilde

De Brabantse Gilde (Leuven) werd in Februari 1885 opgericht door Jean-François Heymans, Joseph De Lantsheere, Armand De Coster, Alfons Pelgrims, J. De Mesmaeker en J. Wynants en overkoepelt de Brabantse SK-Clubs.

Limburgse Gilde

De Limburgse Gilde (Leuven) werd op 10 December 1885 opgericht door Lodewijk Plessers, Mathieu Liessens and Arnold Hendrix. Zij verenigt de Limburgse studentenclubs binnen het SK.

Oostvlaamse Gilde

De Oost-Vlaamse Gilde (Leuven) werd in November 1884 opgericht door Leon de Béthune, Alfons Verwilghen en Hector Lebon. Zij verenigt de Oost-Vlaamse clubs van het SK.

Westvlaamse Gilde

De West-Vlaamse Gilde (Leuven) werd in 1882 opgericht door Juliaan Delbeke, Dr. Aloïs Bruwier, Alfons Depla en Emiel Lauwers. Zij overkoepelt de West-Vlaamse clubs binnen het SK.

Andere

Kleuren

Black-Yellow-Cyan (Gold).png

De kleuren van het SK zijn Zwart-Goud-Blauw (Sabel-goud-azuur) met gouden percussie.

Het wapenschild van het SK bestaat uit een hartschild dat driedubbel geschuind is van rechtsboven naar linksonder in Zwart-Goud-Blauw (Sabel-goud-azuur) met daarop in zilvers de letters SK; omgeven door de wapens van de vijf gouwgilden.

Couleur

De Senior Seniorum draagt een Praeseslint in de kleuren Zwart-Geel-Blauw met daarop het schild van het SK geborduurd.

Pro-Seniores Seniorum dragen een kopie van het Praeseslint, maar boven het schild staan de jaartallen van hun seniorschap geborduurd.

Lijst van Seniores

Jaar Senior Seniorum
1929 - 1930 Mon De Goeyse v/o Germanicus (Katholiek Studentencorps te Brussel (KSC Brussel))
1930 - 1931 Mon De Goeyse v/o Germanicus (Katholiek Studentencorps te Brussel (KSC Brussel))
1931 - 1932 Karel De Vaster (KVHC Moeder Lovania)
1932 - 1933 Karel De Vaster (KVHC Moeder Lovania)
1933 - 1934 Germain Mulliez (Moeder Kortrijkse)
1934 - 1935 Marcel Vandeburie (Moeder Kortrijkse)
Michiel Verkinderen (Moeder Meense)
1935 - 1936 Jozef Vande Wiele v/o Jef (Kempische Club; Het seniorschap werd meestal waargenomen door vice-praeses Roger Van Keymeulen v. Aailen (Moeder Payottenland).
1936 - 1937 Antoon Staes (Mandel Club)
1937 - 1938 Wim Aelvoet (KVHC Noord-Brabant)
1938 - 1939 Urbain Reynaert (Moeder Westland)
1939 - 1940 Jules Lemmerling (KVHC Moeder Lovania)
1940 - 1941 Constant Stijnen v/o Stan (KVHC Moeder Sinjoria)
1941 - 1942 Constant Stijnen v/o Stan (KVHC Moeder Sinjoria)
1942 - 1943 Geen werking door de duitse bezetting
1943 - 1944 Geen werking door de duitse bezetting
1944 - 1945 Daniel Noye (Moeder Izegemse)
1945 - 1946 Paul Herbosch v/o Mandus (Moeder Payottenland)
1946 - 1947 Edmond De Voecht (Rupelgalm)
1947 - 1948 Jan Gruyters (Moeder Hasseleta)
1948 - 1949 Frans Moelants (Moeder Kortrijkse)
1949 - 1950 Mark Santens (Oudenaardse Club)
1950 - 1951 Charles Annicq (Oudenaardse Club)
1951 - 1952 Jacques Gruwez (Moeder Westland)
1952 - 1953 Maurits Oversteyns (Moeder Heidebloem)
1953 - 1954 Louis Verhaert (Waasse Club)
1954 - 1955 Louis Verhaert (Waasse Club; Trad af na het eerste semester)
Hugo Van Bockstal (Hoden) (Moeder Westland)
1955 - 1956 Jos Mees (Rupelgalm)
1956 - 1957 Jos Mees (Rupelgalm)
1957 - 1958 Louis Verhaert (Waasse Club)
1958 - 1959 Mark Blancquaert (Ros Beyaert)
1959 - 1960 Yvan Warson (Moeder Maaslandia)
1960 - 1961 André Van Dessel v/o Jesgat (KVHC Noord-Brabant)
1961 - 1962 Hans Van Biesen (Domper Lovaniensis)
1962 - 1963 Mark Dessein v/o Slyps (Moeder Meense); Trad af in het begin van het academiejaar)
Luk de Schrijver (Waasse Club)
1963 - 1964 Hugo Geeraerts v/o Vijftienhonderd (KVHC Moeder Lovania)
1964 - 1965 Leo Weytjens v/o Zon (Moeder Hasseleta)
1965 - 1966 Eddy Druyts v/o Moesj (Mastentop)
1966 - 1967 Valère Vautmans (Hesbania)
1967 - 1968 Jozef Dauwe v/o Snelpoeper (Ros Beyaert; Volgde in oktober 1967 in zijn hoedanigheid van vice-praeses van het KVHV en senior seniorum de afgetreden Verbondspraeses Paul Goossens op. Hij werd zelf door de vice-senior seniorum vervangen.)
Paul Degraeve (Moeder Mijnlamp)
1968 - 1969 Arie Abbeloos v/o Aruba (Ros Beyaert)
1969 - 1970 Arie Abbeloos v/o Aruba (Ros Beyaert)
1970 - 1971 Luk Gheysen (Moeder Meense)
1971 - 1972 Willy De Ceulaer v/o Dikke Willy (Geelse Club)
1972 - 1973 NN v/o Hemmekes (Reuzegom)
Xavier Vanwynsberghe v/o Xavier Xaviorum (Moeder Kortrijkse)
1973 - 1974 Frank De Ketelaere v/o Klietoor (Moeder Westland)
1974 - 1975 Rik De Doncker v/o Tsjip-tsjip (Moeder Payottenland)
1975 - 1976 Xavier Vanwynsberghe v/o Xavier Xaviorum (Moeder Kortrijkse)
1976 - 1977 Marc Vanrompaey v/o Sjampetter (Lange Wapper)
1977 - 1978 NN v/o Kaketoe (Reuzegom)
1978 - 1979 Georges Lenssen (Moeder Maaslandia)
1979 - 1980 Axel Willems v/o Toc-Toc (Moeder Oostendse)
1980 - 1981 Yves Van Caille v/o Monster (Moeder Brugse; Trad af in het begin van het academiejaar)
Valère Oversteyns v/o Klink (KVHC Moeder Lovania)
1981 - 1982 Wim Truyens v/o Kla Berreke (Lange Wapper)
1982 - 1983 Christophe de Landtsheer v/o Prins (Moeder Zuid-Oost-Vlaamse)
1983 - 1984 Jos Goubert v/o Legum (Katholiek Studentencorps te Brussel (KSC Brussel))
1984 - 1985 Johan Goemaere v/o De Noeden Belg (Moeder Westland)
1985 - 1986 Johan Van Bragt v/o Drapeau (Semini)
1986 - 1987 Kurt Moons (Ros Beyaert)
1987 - 1988 Jo De Meester v/o Peli (Lange Wapper)
1988 - 1989 Jan Van den Heyning v/o Paal (Moeder Mijnlamp)
1989 - 1990 Bart De Prest v/o Prestje (Moeder Brugse; Trad af in het begin van het academiejaar.)
Jan Bode v/o Fakteur (Moeder Meense)
1990 - 1991 Guy Geens v/o Streaker (Mastentop)
1991 - 1992 Jo Daris v/o Kapot (Moeder Payottenland)
1992 - 1993 Franky Baert v/o Franky (Moeder Brugse)
1993 - 1994 Bruno Van Caelenbergh v/o Animal (Domper Lovaniensis)
1994 - 1995 Johan Grutman v/o Jozzy Wozzy (Moeder Heidebloem)
1995 - 1996 Steven Bols v/o Koekie (Hesbania)
1996 - 1997 Koen Keirse v/o Fles (Moeder Heidebloem; Trad af in het begin van het academiejaar.)
Jürgen Vandervelden v/o Stille (Mastentop)
1997 - 1998 NN v/o Intro (Reuzegom; Trad af na het eerste semester.)
Hans Beerlandt v/o Berre (Moeder Westland)
1998 - 1999 Alexander Olivier v/o Ice (Moeder Westland)
1999 - 2000 Benjamin Verpoort V/o Benji (Moeder Meense)
2000 - 2001 Laurens Dumont v/o Pinky (KVHC Moeder Lovania)
2001 - 2002 Laurens Dumont v/o Pinky (KVHC Moeder Lovania)
2002 - 2003 Josip Viskovic (Leuvense Studentenfanfare)
2003 - 2004 Stefan Van de Weyer v/o Fanta (Katholiek Studentencorps te Brussel (KSC Brussel) / KVHC Noord-Brabant)
2004 - 2005 Jan Van den Brande v/o Bruce (KVHC Moeder Sinjoria)
2005 - 2006 Jelle Stassijns v/o Koeper (HSC Moeder Oilsjterse)
2006 - 2007 Robrecht Coppens v/o Brestig (HSC Moeder Oilsjterse)
2007 - 2008 Anthony Dochy v/o Sméagol (Moeder Kortrijkse)
2008 - 2009 Floris Van Den Broeck v/o Biejst (HSC Moeder Oilsjterse)
2009 - 2010 Wouter De Stoop v/o Dief (Moeder Waregemse)
2010 - 2011 Maarten Vander Stichele v/o Dasn (Moeder Izegemse)
2011 - 2012 Eric Peeters v/o Brommer (Lange Wapper)
2012 - 2013 Lars Hansen v/o Larserik (Lange Wapper)
2013 - 2014 Michiel Vandewalle v/o Tootsie (Moeder Waregemse; Trad af na het eerste semester.)
Pieter-Jan Franssen v/o Poedel (Hesbania)
2014 - 2015 Georges De Sutter v/o Mowgli (KVHC Moeder Meetjesland)
2015 - 2016 Laurent Walthoff v/o John (Semini)
2016 - 2017 Matthias Mehuys v/o Danny DJ (Moeder Dolfijnen)
2017 - 2018 Jan-Baptist Polfliet v/o Ovam (Moeder Oostendse)
2018 - 2019 NN v/o Elio (Reuzegom; Trad drie dagen na zijn verkiezing af.)
Dennis Laveaux v/o Doge (Moeder Maaslandia)
2019 - 2020 Constantijn De Crem v/o Gazet (Moeder Zuid-Oost-Vlaamse)
2020 - 2021 Tim van der Sluis v/o Laweit (Semini)
2021 - 2022 Joren Hansen v/o Al Dente (Hesbania)
2022 - 2023 Roeland Lipperts v/o Wappie (Moeder Waregemse)


Bronnen

  • KVHV Leuven, Studentencodex, Belgium, Leuven, 1959.